Bylinné likéryBylinné likéry

Borůvkový likér
Čerstvé borůvky se rozmixují a s příměsí cukru se nechají kvasit 4 - 5 dní. Na 1 kg této kaše se dá po pěti dnech 250 ml vody, 1 litr 96% lihu, 10 g čerstvé pomerančové kůry, 20 g skořice ceylonské v kouskách a 5 g tlučeného koriandru. Za častého míchání se ponechá týden v temné místnosti. Za týden se lisuje a filtruje, v tekutině se rozpustí za studena 1 kg cukru. Pak možno ještě zfiltrovat.

Ořechový likér
Roztlučeme 50 kusů nezralých ořechů, přilijeme 1,5 litru 96% lihu a 0,5 litru vody, přidáme 25 g tlučené ceylonské skořice, 10 g tlučeného koriandru a 5 g tučného kardomomu. Po 14 dní necháme v teple, pak slijeme a ořechy znovu polijeme 750 ml 96% lihu a 250 ml vody. Toto slijeme za 14 dní s první tekutinou a přilijeme 1,75 kg cukrového sirupu, 500 ml vody a 2 g kyseliny citrónové. Zfiltrujeme a obarvíme šafranovou tinkturou.

Jeřabinový likér
1 kg jeřabin se rozmixuje a zalije se 500 ml vařící vody, přidáme cukr a necháme kvasit 2 dny. Po dvou dnech se šťáva vylisuje. Na 1250 ml šťávy se dá 1250 ml lihu 96%, 10 g skořice, 30 g tlučeného fialkového kořene, 1 kg cukrového sirupu a 500 ml vody. 14 dní necháme stát na teple a pak přefiltrujeme.

Bezinkový likér
2 litry plodů černého bezu svaříme s 1 litrem vody, vychladlé přecedíme, vymačkáme, přidáme 2 kg cukru, 5 minut povaříme, přidáme 2 vanilkové cukry, 3 minuty povaříme, přidáme 1 lžičku rozpustné kávy a 1 lžičku mleté skořice a 2 minuty povaříme. Po vychladnutí přilijeme 1/2 litru rumu.
Užíváme ráno a večer 0,5 dcl.
Léčí chudokrevnost, slinivku, bolesti trojklanného nervu, bolesti zad, nespavost a veškeré bolesti neuralgického původu.

 

Staré vegetariánské recepty