Polévky



Polévka ze sojových bobů
2 šálky vařených sojových bobů, 2 šálky vody z bobů, 2 šálky studené vody, 2 lžíce sojového oleje, 2 lžíce hladké pšeničné mouky, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka, pepř.
Osolenou vodu přivedeme do varu, smícháme s boby a kořením, vmícháme mouku rozmíchanou ve studené vodě, povaříme 10 minut. Nakonec vmícháme olej, utřený česnek a špetku majoránky. Můžeme dochutit Bio zeleninovou kostkou.

Vaječná se sojovými boby
Šálek vařených bobů, 1/2 šálku sojové mouky, 1/2 šálku sekaných natí libečku a petržele, 3 lžíce sojového oleje (může být slunečnicový), vejce, sůl, 5 šálků vody.
Mouku osmahneme na oleji do růžova, vmícháme vejce a usmažíme. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme boby, vaříme 15 minut. Okořeníme natěmi a už nevaříme.

Polévka z různých luštěnin
2 šálky vařených sojových bobů, 1/2 šálku vařené čočky, 1/2 šálku vařeného hrachu, 2 lžíce hladké pšeničné mouky, 2 lžíce oleje, lžíce krájené cibule, sůl, paprika, lžička oleje, 5 šálků vody.
Z oleje, mouky a cibule uděláme červenou jíšku, osolíme, rozvaříme s vodou, přidáme luštěniny, povaříme 10 minut. Nakonec přidáme papriku rozetřenou se lžičkou oleje, mírně povaříme. Dochutíme maggi nebo lžičkou sojové omáčky.


Polévka z červené řepy
Do 2 l vody dáme vařit 1 kyselé jablko bez slupek, 3 mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru, 2 cibule, stroužek česneku, 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření a zvlášť v kastrolku a trošce vody povařit hrst sušených hub.
Vše povaříme do měka, přecedit, přidat 2 kostky masoxu, vhodit 2 červené řepy pokrájené na větší kousky. Zalít smetanou smíchanou se 6 lžičkami hladké mouky a povařit 5 minut. Nakonec houby i s troškou vody, ve které se vařily, odstavit polévku a řepu nevyndávat. Je lepší uvařit polévku ráno nebo den předem - má lepší barvu.

Rýžová
Povaříme kořenovou zeleninu, po změknutí přidáme 1 kostku masoxu, asi 3/4 hrnečku uvařené rýže, dochutíme vegetou a necháme povařit ještě asi 5 minut. Nakonec pažitku nebo řeřichu.

Knedlíčková
Do 1 litru vody dáme vařit kořenovou zeleninu a 1 kostku masoxu. Po změknutí přidáme knedlíčky buď játrové nebo drožďové. Dochutíme vegetou, solí, natěmi.
Játrové knedlíčky - 1 umletá játra (králičí), špetka pepře, 1 lžička majoránky, 2 stroužky česneku, sůl, 1 vajíčko, strouhanku dle potřeby.
Drožďové - 10 dkg obyčejného droždí nebo 4 - 5 lžic Tebi, 1 vajíčko, sůl, majoránka, stroužek rozetřeného česneku, 2 lžičky dětské krupice, strouhanku dle potřeby, aby těsto nebylo moc tuhé.
Roztíráme přes struhadlo na zeleninu do vařící polévky. Vaříme 5 minut.

Zeleninová
Na olej nebo máslo dáme zpěnit drobně nakrájenou cibuli, potom přidáme hrst postrouhané zeleniny, zalijeme vodou a vsypeme ještě několik nakrájených brambor. Vaříme do změknutí. Potom asi v 5 lžících mléka rozkvedláme 1 lžíci hladké mouky a polévku zahustíme. Zamícháme, přidáme vegetu, sůl popř. masox a mírně povaříme.



Čočková
Do 1 litru vody dáme vařit pokrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, několik pokrájených brambor, asi půl hrnečku čočky, lžičku kmínu, lžičku majoránky, 2 stroužky česneku a 1 lžíci jíšky. Vaříme do změknutí. Potom přidáme vegetu, sůl popř. masox. Dochutíme sušeným libečkem a celerovou natí.
Jíška - do oleje nebo rozehřátého sádla vsypeme hladkou mouku, aby vznikla řidší kaše a tu za stálého míchání na mírném ohni pražíme dokud nedostane světle hnědou barvu. Do polévky se dává studená.

Hrachová
Se dělá stejným způsobem jako čočková s obměnou hrachu. Do hotové se může dát na drobno pokrájená smažená houska. Místo libečku a celerové nati sušená mateřídouška.

Houbová
Stejný způsob, místo luštěnin se přidá hrst sušených a předem namočených hub. Hotová se dochutí masoxem a majoránkou. Může být i libeček.

Nudlová
Do 1 litru vody dáme vařit pokrájenou nebo postrouhanou zeleninu (mrkev, celer, petržel, květák, kedlubnu, ředkvičku, cibuli). Po změknutí přidáme 1 lžíci vegety a nudle. Vaříme asi 3 minuty. Nakonec dochutíme solí, přidáme nakrájenou petržel nebo pažitku a šafrán, už nevaříme.

Drobená
Stejný způsob jako nudlová, pouze jiná zavářka. Z nudlového těsta na jemném struhadle nastrouháme drobení. Vaříme zvlášť. Dáváme až do hotové polévky.

 

Tisícová
Do 1 litru vody dáme vařit zeleninu, po změknutí vsypeme 1 polévkovou lžíci pšeničné krupice a na mírném ohni povaříme asi 2 minuty. Potom přilijeme do polévky asi 2 lžíce studené vody, aby se přestala vařit. V hrnečku rozkvedláme 1 vajíčko s 1 lžící vody a vlijeme do polévky. Promícháme, přidáme vegetu, sůl popř. masox a uvedeme do varu. Vaříme 1 - 2 minuty, aby vajíčko ztuhlo. Nakonec vsypeme natě a šafrán a už nevaříme.

Vajíčková
Povaříme zeleninu do změknutí asi v 1 litru vody, přidáme zavářku, vegetu, sůl a necháme přejít varem. Nakonec pažitku a šafrán.
Zavářka - v kastrolku si rozpustíme asi 2 dkg másla, vsypeme 2 polévkové lžíce hrubé pšeničné mouky a uděláme světlou jíšku, do které rozlijeme vajíčko a mícháme do ztuhnutí. Potom vsypeme do polévky.

 

Staré vegetariánské recepty