Sladká jídla

 

Kynuté knedlíky
25 dkg hrubé mouky, 1 dkg cukru, 1 dkg másla, 1 dkg droždí, vajíčko, špetku soli, mléko.
Z cukru, mléka, droždí uděláme kvásek, který vlijeme do mouky,přidáme sůl, vejce a rozehřáté máslo. Vše zpracujeme v těsto, které vypracujeme a necháme vykynout. Potom nakrájíme na čtverečky asi 5 x 5 cm, poklademe povidly nebo ovocem, dobře zabalíme a vaříme 7 - 10 min. podle velikosti. Nejlépe zkusit. Uvařený knedlík se musí špejlí na několika místech propíchnout, aby se nesrazil.
Podává se politý máslem, sypaný cukrem, skořicí, kakao, tvaroh, dle chuti.

Lívance
1/2 litru mléka, 1 vajíčko, špetka soli, 2 lžíce cukru, 3 dkg droždí, polohrubá mouka.
Do vlažného mléka přidáme všechny přísady, mouku dle potřeby, důkladně promícháme a vytvoříme řidší těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Sběračkou lijeme těsto na lívanečník a smažíme do zlatova zvolna na oleji po obou stranách. Olej pod každý lívaneček zvlášť asi lžičku. Hotové mažeme džemem, sypeme cukrem se skořicí, popř. zdobíme šlehaným tvarohem.

Šišky s mákem
8 uvařených brambor, sůl, vajíčko, lžičku octa, hrubou mouku dle potřeby, hrstku pšeničné krupice.
Uvařené brambory (lépe den předem) oloupeme a postrouháme na jemném struhadle, přidáme přísady a vytvoříme těsto, ne příliš měkké, z kterého děláme malé šištičky asi jako palec (4 - 5 cm dlouhé). Vkládáme do vařící vody. Vaříme ve slané vodě 3 minuty. Uvařené polijeme máslem a posypeme mletým mákem, smíchaným s cukrem. Podávají se teplé.

Buchtičky se šodou
1/2 kg mouky hladké a polohrubé napůl, 3 lžíce cukru, 4 dkg droždí, 4 lžíce oleje, sůl, vajíčko, mléko dle potřeby.
Z mléka, cukru, droždí uděláme kvásek, smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Potom z těsta vykrajujeme malé kousky, které klademe těsně vedle sebe na vymaštěný plech. Mastí se po vrchu i ze stran olejem. Mohou se dát i 2 vrstvy na sebe. Pečou se do růžova. Hotové se polijí šodou.
Šodo: 1) uvařený vanilkový puding, do kterého vmícháme žloutek, kousek másla a trochu bílého vína.
2) uvařený vanilkový puding, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu.

Sladká rýže - rýžový nákyp
1 hrneček rýže, špetka soli, 2 lžíce cukru, šálek mléka a 2 vajíčka.
1) Předem připravenou rýži uvaříme ve vodě a mléku. Vaříme na plotně 5 - 7 minut a necháme dojít pod poklicí. Uvařenou poklademe ovocem, sypeme cukrem, polijeme máslem nebo šťávou z ovoce.
2) Do stejně přichystané rýže vmícháme 2 žloutky a ze 2 bílků sníh. Promícháme. Polovinu hmoty vložíme do vymaštěné nádoby, potom dáme vrstvu ovoce a zakryjeme zbytkem rýže. Na vrch dáme 2 - 3 plátky másla a zapečeme asi 30 - 40 minut.
Žemlovka
1/2 veky nebo 5 rohlíků, cukr, skořici, jablka, rozinky, máslo, mléko.
Veku pokrájíme na tenké plátky, omočíme v mléku a naklademe těsně vedle sebe do vymaštěné nádoby. Potom navršíme vrstvou pokrájených jablek, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a opět veku. Můžeme dát několik vrstev, poslední veka. Na veku nakrájíme kousky másla, pokapeme mlékem a pečeme asi hodinu. Hotové sypeme skořicí.

Jahelník
2 hrnky jáhel, 6 hrnků vody, 2 bílky, olej, ječný slad, čerstvé či sušené ovoce (jablka, švestky, hrušky, meruňky).
Přebrané jáhly 3 x spaříme, pak znovu zalijeme vodou a uvaříme. Do získané kaše přimícháme žloutky, sníh, ovoce a hmotu vložíme do vymaštěné nádoby a zapečeme. Hotové kapeme medem nebo sladem a sypeme skořicí.

Sojové mléko
0,5 l plnotučné sojové hladké mouky smíchat s 0,5 l studené vody a nechat 2 hod. stát. Pak na to nalít 1,5 l vařící vody a za stálého míchání vařit 20 min. Po vychladnutí protlačit přes lněnou utěrku nad cedníkem do hrnce.
Tekutá část je sojové mléko a možno jej pít půl litru denně. Zbytek do chladničky.
Ze suché části lze zhotovit kvalitní pomazánky nebo majonézu.

Pomazánka
Do vyždímané suché části nalijeme sojový olej. Nakrájíme drobně cibulku, přidáme asi 2 lžičky Tebi, trochu přichutíme Evem nebo vegetou (sušená zelenina), utřeme 3 stroužky česneku, pak přidáme 2 natvrdo uvařená a nakrájená vajíčka. Vše náležitě promícháme a pomazánka je hotová

Majonéza

Do mixéru dáme suchou část a přikapujeme jedlý olej. Pak přichutíme citrónem dle potřeby.

Koláče
40 dkg šrotované proseté mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 žloutek (nebo 1 pol. lžíci vody), 2 pol. lžíce hnědého cukru (med), 5 pol. lžic vody, 4 pol. lžíce oleje.
Vyválet 2 placky, náplň mák nebo jablka. Pečeme pomalu!

Čočkové karbenátky
1/2 kg uvařené čočky semelem na masovém strojku, 2 grahamy namočené v mléce nebo vodě, sůl, česnek, majoránku. Tvoříme karbenátky a balíme ve strouhance a smažíme pod pokličkou.

Křenová majonéza
7 pol. lžic vychladlé vody, 1 pol. lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce hl. mouky, 1 žloutek, 2 pol. lžíce oleje, 2 lžíce křenu - po uvaření 1 čaj. lžička hnědého cukru. - Vaříme ve vodní lázni.
2 natvrdo uvařené žloutky prolisujeme přes síto, přidáme 4 lžíce oleje, 6 lžic citrónové šťávy, dobře utřeme a k tomu trošku hořčicového prášku, 1 čaj. lžíce mletého hnědého cukru.

Italské brambory (granadýr)
70 dkg brambor, 2 cibule, 25 dkg těstoviny (flíčky, kolénka), 1 dcl slun. oleje,sůl. 1 lž. sladké červ. práškové papriky, 5 stroužků česneku nebo 2 lžíce kečupu - pro změnu.
Brambory pokrájíme na kostky, na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme sladkou práškovou papriku, brambory a chvíli smažíme, pak podlijeme troškou vody a dusíme do poloměka.
Těstoviny, nejlépe domácí flíčky nebo široké nudle, vaříme ve slané vodě, scezené přidáme k bramborám, osolíme a chvilku ještě smažíme. (Pro změnu přidáme nakonec kečup, česnek). 
Podáváme se syrovým kyselým zelím nebo okurkovým, hlávkovým salátem.
Sojový tvaroh
Základ sojové mléko horké, pak do něho opatrně vmícháme šťávu z 1 citrónu a necháme odstát až se mléko srazí (2 hod.). Na hrnec položíme cedník, vyložíme jej plenou a sraženinu do něj naléváme. Sražené - přes hrnek dáme prkénko, na něj uzlíček položíme a čistým prknem přikryjeme, kamenem zatížíme.
Tvaroh se připravuje jako pomazánky se zeleninou a pod. Syrovátka se nehodí k ničemu.

Sojová pomazánka z drtě (mléka)
Sojová drť, hrst divoce rostoucích bylin s libečkem, Evo (vegetou), 2 lžíce slun. oleje, zázvor nebo tymián.

Sojová majonéza
20 g sojového pudru nebo jemné sojové mouky, 50 g vody, sůl, 150 g oleje, podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Vaříme na hustou kaši.

Piškot
4 vajíčka, 12 dkg cukru, 4 lžičky vody, 6 dkg pšeničné mouky, 6 dkg otrub, 2 dkg másla na vymazání dortové formy, lžička otrub na vysypání formy, 20 dkg dietního džemu, práškový cukr na posypání.
Vymazat dortovou formu o průměru 20 cm máslem, vysypat otrubami. Žloutky utřeme s cukrem a vodou, z bílků ušleháme sníh (ke konci šlehání přidáme lžičku cukru). Vše smícháme dohromady, nalijeme do dortové formy a upečeme. Vychladlý piškot rozkrojíme, namažeme džemem, přiklopíme a posypeme práškovým cukrem.

Vánočka (mazanec)
1/2 kg polohrubé mouky, 3 dkg kvasnic, 8 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 2 žloutky, 1/2 dkg soli, 3/16 l mléka ( na mazanec 300 ml), 5 dkg rozinek, 3 dkg ořechů (mandlí), kandované ovoce.
Smícháme 1 lžíci cukru s kvasnicemi (kvasnice se rozpustí). Pak do toho přidáme mouku, žloutky, sůl, mléko, zbytek cukru a vypracujeme těsto. Do něho přiléváme teplé máslo (nesmí být horké) a zapracujeme. Nakonec přidáme rozinky, ořechy a kandované ovoce. Dobře rozmícháme a necháme kynout.
SLADKÉ OBĚDY


Kynuté knedlíky
25 dkg hrubé mouky, 1 dkg cukru, 1 dkg másla, 1 dkg droždí, vajíčko, špetku soli, mléko.
Z cukru, mléka, droždí uděláme kvásek, který vlijeme do mouky,přidáme sůl, vejce a rozehřáté máslo. Vše zpracujeme v těsto, které vypracujeme a necháme vykynout. Potom nakrájíme na čtverečky asi 5 x 5 cm, poklademe povidly nebo ovocem, dobře zabalíme a vaříme 7 - 10 min. podle velikosti. Nejlépe zkusit. Uvařený knedlík se musí špejlí na několika místech propíchnout, aby se nesrazil.
Podává se politý máslem, sypaný cukrem, skořicí, kakao, tvaroh, dle chuti.

Lívance
1/2 litru mléka, 1 vajíčko, špetka soli, 2 lžíce cukru, 3 dkg droždí, polohrubá mouka.
Do vlažného mléka přidáme všechny přísady, mouku dle potřeby, důkladně promícháme a vytvoříme řidší těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Sběračkou lijeme těsto na lívanečník a smažíme do zlatova zvolna na oleji po obou stranách. Olej pod každý lívaneček zvlášť asi lžičku. Hotové mažeme džemem, sypeme cukrem se skořicí, popř. zdobíme šlehaným tvarohem.

Šišky s mákem
8 uvařených brambor, sůl, vajíčko, lžičku octa, hrubou mouku dle potřeby, hrstku pšeničné krupice.
Uvařené brambory (lépe den předem) oloupeme a postrouháme na jemném struhadle, přidáme přísady a vytvoříme těsto, ne příliš měkké, z kterého děláme malé šištičky asi jako palec (4 - 5 cm dlouhé). Vkládáme do vařící vody. Vaříme ve slané vodě 3 minuty. Uvařené polijeme máslem a posypeme mletým mákem, smíchaným s cukrem. Podávají se teplé.

Buchtičky se šodou
1/2 kg mouky hladké a polohrubé napůl, 3 lžíce cukru, 4 dkg droždí, 4 lžíce oleje, sůl, vajíčko, mléko dle potřeby.
Z mléka, cukru, droždí uděláme kvásek, smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Potom z těsta vykrajujeme malé kousky, které klademe těsně vedle sebe na vymaštěný plech. Mastí se po vrchu i ze stran olejem. Mohou se dát i 2 vrstvy na sebe. Pečou se do růžova. Hotové se polijí šodou.
Šodo: 1) uvařený vanilkový puding, do kterého vmícháme žloutek, kousek másla a trochu bílého vína.
2) uvařený vanilkový puding, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu.

Sladká rýže - rýžový nákyp
1 hrneček rýže, špetka soli, 2 lžíce cukru, šálek mléka a 2 vajíčka.
1) Předem připravenou rýži uvaříme ve vodě a mléku. Vaříme na plotně 5 - 7 minut a necháme dojít pod poklicí. Uvařenou poklademe ovocem, sypeme cukrem, polijeme máslem nebo šťávou z ovoce.
2) Do stejně přichystané rýže vmícháme 2 žloutky a ze 2 bílků sníh. Promícháme. Polovinu hmoty vložíme do vymaštěné nádoby, potom dáme vrstvu ovoce a zakryjeme zbytkem rýže. Na vrch dáme 2 - 3 plátky másla a zapečeme asi 30 - 40 minut.
Žemlovka
1/2 veky nebo 5 rohlíků, cukr, skořici, jablka, rozinky, máslo, mléko.
Veku pokrájíme na tenké plátky, omočíme v mléku a naklademe těsně vedle sebe do vymaštěné nádoby. Potom navršíme vrstvou pokrájených jablek, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a opět veku. Můžeme dát několik vrstev, poslední veka. Na veku nakrájíme kousky másla, pokapeme mlékem a pečeme asi hodinu. Hotové sypeme skořicí.

Jahelník
2 hrnky jáhel, 6 hrnků vody, 2 bílky, olej, ječný slad, čerstvé či sušené ovoce (jablka, švestky, hrušky, meruňky).
Přebrané jáhly 3 x spaříme, pak znovu zalijeme vodou a uvaříme. Do získané kaše přimícháme žloutky, sníh, ovoce a hmotu vložíme do vymaštěné nádoby a zapečeme. Hotové kapeme medem nebo sladem a sypeme skořicí.

Sojové mléko
0,5 l plnotučné sojové hladké mouky smíchat s 0,5 l studené vody a nechat 2 hod. stát. Pak na to nalít 1,5 l vařící vody a za stálého míchání vařit 20 min. Po vychladnutí protlačit přes lněnou utěrku nad cedníkem do hrnce.
Tekutá část je sojové mléko a možno jej pít půl litru denně. Zbytek do chladničky.
Ze suché části lze zhotovit kvalitní pomazánky nebo majonézu.

Pomazánka
Do vyždímané suché části nalijeme sojový olej. Nakrájíme drobně cibulku, přidáme asi 2 lžičky Tebi, trochu přichutíme Evem nebo vegetou (sušená zelenina), utřeme 3 stroužky česneku, pak přidáme 2 natvrdo uvařená a nakrájená vajíčka. Vše náležitě promícháme a pomazánka je hotová

Majonéza

Do mixéru dáme suchou část a přikapujeme jedlý olej. Pak přichutíme citrónem dle potřeby.

Koláče
40 dkg šrotované proseté mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 žloutek (nebo 1 pol. lžíci vody), 2 pol. lžíce hnědého cukru (med), 5 pol. lžic vody, 4 pol. lžíce oleje.
Vyválet 2 placky, náplň mák nebo jablka. Pečeme pomalu!

Čočkové karbenátky
1/2 kg uvařené čočky semelem na masovém strojku, 2 grahamy namočené v mléce nebo vodě, sůl, česnek, majoránku. Tvoříme karbenátky a balíme ve strouhance a smažíme pod pokličkou.

Křenová majonéza
7 pol. lžic vychladlé vody, 1 pol. lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce hl. mouky, 1 žloutek, 2 pol. lžíce oleje, 2 lžíce křenu - po uvaření 1 čaj. lžička hnědého cukru. - Vaříme ve vodní lázni.
2 natvrdo uvařené žloutky prolisujeme přes síto, přidáme 4 lžíce oleje, 6 lžic citrónové šťávy, dobře utřeme a k tomu trošku hořčicového prášku, 1 čaj. lžíce mletého hnědého cukru.

Italské brambory (granadýr)
70 dkg brambor, 2 cibule, 25 dkg těstoviny (flíčky, kolénka), 1 dcl slun. oleje,sůl. 1 lž. sladké červ. práškové papriky, 5 stroužků česneku nebo 2 lžíce kečupu - pro změnu.
Brambory pokrájíme na kostky, na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme sladkou práškovou papriku, brambory a chvíli smažíme, pak podlijeme troškou vody a dusíme do poloměka.
Těstoviny, nejlépe domácí flíčky nebo široké nudle, vaříme ve slané vodě, scezené přidáme k bramborám, osolíme a chvilku ještě smažíme. (Pro změnu přidáme nakonec kečup, česnek). 
Podáváme se syrovým kyselým zelím nebo okurkovým, hlávkovým salátem.
Sojový tvaroh
Základ sojové mléko horké, pak do něho opatrně vmícháme šťávu z 1 citrónu a necháme odstát až se mléko srazí (2 hod.). Na hrnec položíme cedník, vyložíme jej plenou a sraženinu do něj naléváme. Sražené - přes hrnek dáme prkénko, na něj uzlíček položíme a čistým prknem přikryjeme, kamenem zatížíme.
Tvaroh se připravuje jako pomazánky se zeleninou a pod. Syrovátka se nehodí k ničemu.

Sojová pomazánka z drtě (mléka)
Sojová drť, hrst divoce rostoucích bylin s libečkem, Evo (vegetou), 2 lžíce slun. oleje, zázvor nebo tymián.

Sojová majonéza
20 g sojového pudru nebo jemné sojové mouky, 50 g vody, sůl, 150 g oleje, podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Vaříme na hustou kaši.

Piškot
4 vajíčka, 12 dkg cukru, 4 lžičky vody, 6 dkg pšeničné mouky, 6 dkg otrub, 2 dkg másla na vymazání dortové formy, lžička otrub na vysypání formy, 20 dkg dietního džemu, práškový cukr na posypání.
Vymazat dortovou formu o průměru 20 cm máslem, vysypat otrubami. Žloutky utřeme s cukrem a vodou, z bílků ušleháme sníh (ke konci šlehání přidáme lžičku cukru). Vše smícháme dohromady, nalijeme do dortové formy a upečeme. Vychladlý piškot rozkrojíme, namažeme džemem, přiklopíme a posypeme práškovým cukrem.

Vánočka (mazanec)
1/2 kg polohrubé mouky, 3 dkg kvasnic, 8 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 2 žloutky, 1/2 dkg soli, 3/16 l mléka ( na mazanec 300 ml), 5 dkg rozinek, 3 dkg ořechů (mandlí), kandované ovoce.
Smícháme 1 lžíci cukru s kvasnicemi (kvasnice se rozpustí). Pak do toho přidáme mouku, žloutky, sůl, mléko, zbytek cukru a vypracujeme těsto. Do něho přiléváme teplé máslo (nesmí být horké) a zapracujeme. Nakonec přidáme rozinky, ořechy a kandované ovoce. Dobře rozmícháme a necháme kynout.

 

Staré vegetariánské recepty