P O M A Z Á N K Y


Základ: 100 g obilí, 0,5 dcl stolního oleje

1) Č e s n e k o v á: 100 g naklíčeného obilí (obilí se opere, zalije vlažnou vodou a nechá 24 hodin naklíčit), 
0,5 dcl slunečnicového oleje, 5 stroužků česneku, naťovou petržel, sůl.
Obilí rozmixujeme s olejem, solí a česnekem. Mixujeme asi 3 - 5 minut. Namažeme na 
chléb, zdobíme petrželí.

2) R a j č a t o v á: do základu z obilí, soli a oleje rozmixujeme 2 rajčata nebo 2 lžíce protlaku.

3) P ó r k o v á: do základu místo česneku rozmixujeme pórek a cibuli.
4) O ř e c h o v á: do základu rozmixujeme hrst lískových ořechů, trochu majoránky, zdobíme libečkem.

5) P á l i v á: do základu rozmixujeme kousek křenu a lžičku drceného kmínku.

6) M r k v o v á: do základu rozmixujeme jemně nastrouhanou mrkev a lžíci citrónové šťávy.

7) V l o č k o v á: do základu rozmixujeme hrst přebraných ovesných vloček a namočených hrozinek.

8) K v ě t á k o v á: do základu rozmixujeme syrový květák a pažitku.

9) T e b i o v á: 10 lžic Tebi droždí smícháme s vodou, sojovým olejem a solí. Mažeme na chléb a zdobíme petrželí.

10) K v a s n i c o v á: na sojovém oleji osmahneme cibulku, vmícháme za 10 Kč droždí, osolíme vegetou, zdobíme petrželí.

11) M a k o v á: 5 dkg máku, 10 dkg včelího medu. Mák pomeleme a smícháme s medem. Podáváme s celozrnným pečivem.

12) P o h a n k o v á: 2 hrnečky pohanky, 3 hrnečky vody, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, trochu drceného kmínu, trochu majoránky, sůl, 0,5 dcl olivového oleje.
Vodu uvedeme do varu, vsypeme pohanku a rozmícháme, odstavíme a přikryjeme na 25 minut peřinou. Pak smícháme s ostatními přísadami kromě oleje a pomeleme na masovém mlýnku. Pak teprve vmícháme olej a sypeme pažitkou.

13) F a z o l o v á: 200 g uvařených bílých fazolí, špetku nepálivé papriky, 0,5 dcl sojového oleje, čajová lžička vegety, 5 stroužků česneku, trošku syrové mrkve. Propasírujeme fazole a smícháme s ostatními přísadami, zdobíme řeřichou.

14) M e d o v á: do základu rozmixujeme 4 lžíce medu.

 

Staré vegetariánské recepty