Jídla

 

Sojové karbenátky
2 šálky vařených sojových bobů, 1 1/2 šálku strouhanky, 2 vejce, 2 lžíce oleje, sůl, kmín, pepř, 2 stroužky česneku.
Rozemleté boby smícháme s přísadami a dobře propracujeme, Necháme chvíli odpočinout, pak z hmoty uděláme rukou namočenou ve studené vodě malé karbenátky, balíme ve strouhance a na oleji smažíme do červena.
Přílohy: brambory, kyselá okurka.

Dušené boby se zeleninou a bramborami
2 šálky vařených sojových bobů, 1 litr vody, 4 lžíce oleje, 2 lžíce strouhané kořenové zeleniny, cibule, sůl, lžička papriky, 3 brambory, kostka masoxu, lžíce hrubé mouky.
Na oleji zpěníme cibuli a zeleninu, přidáme papriku, mouku a osmahneme. Zalijeme vodou, vložíme brambory, masox, boby a vaříme 30 minut. Dochutíme solí a vegetou. Před podáním přidáme 2 lžíce másla.

Sojové řízky
4 šálky vařených sojových bobů, 1 bílek, 2 lžíce hladké pšeničné mouky, pepř, sůl, česnek, vejce, mouka a strouhanka na obalení.
Jemně semleté boby zpracujeme s bílkem, solí, pepřem a moukou v tuhou hmotu (mouku přidáváme dle potřeby). Rozdělíme na 6 řízků, které po jedné straně potřeme česnekem a necháme odležet nejméně 2 hodiny. Potom obalíme jako řízek a smažíme do červena. Podáváme se saláty, mohou být i brambory (dobré i studené).

Sojové závitky s vejci
2 šálky vařených sojových bobů, 2 šálky vařených vychladlých brambor, vejce, 1/2 šálku hrubé mouky, 4 míchaná vajíčka, sůl, pepř, 4 lžíce oleje. Boby s bramborami umeleme, přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme 6 - 8 placek, potřeme olejem, opepříme, na každou dáme hromádku míchaných vajíček, osolíme, zavineme, naskládáme do pekáčku a pečeme do červena. 
Příloha: brambory nebo jen salát.

Krokety ze sojových granulí
200 g brambor, 1 - 2 lžíce oleje, 50 g sojových granulí, 1 polévkovou lžíci sojové mouky, 2 lžíce pšeničné mouky, 50 g tvrdého sýra, vegeta, sůl, mleté černé koření, petržel. nať, 1 vejce, strouhanka.
Vařené brambory rozmačkáme, přidáme olej, namočené scezené granule, vegetu, sůl, ostatní přísady. Vše dobře propracujeme, uděláme karbenátky, které zabalíme v sojové mouce smíchané s pšeničnou, vajíčku a strouhance. Smažíme na oleji, teplé posypeme strouhaným sýrem. 
Podáváme se zeleninou dušenou i syrovou dle chuti.

Obalovaný celer
1 větší celer, vegeta, vajíčko, mouka, strouhanka.
Celer okrájíme, rozkrojíme na polovici a vaříme 10 - 15 minut do poloměka. Po zchladnutí rozkrojíme asi na 0,5 cm tenké plátky, které posypeme vegetou a obalíme jako řízek. Smažíme na oleji. 
Příloha: brambor, tatarská omáčka.

Dušená zelenina
4 větší mrkve, 3 petržele, 1/2 celeru, cibule, kmín, vegeta, pepř, olej nebo máslo, 3 vajíčka.
Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky pokrájenou zeleninu, koření, zalijeme trochou vody a dusíme do měka, aby se voda vypařila. Přidáme vajíčka, dochutíme vegetou a chvíli smažíme.
Příloha: brambory, zel. saláty.



Vegetariánská svíčková
2 dkg másla, 1 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 2 bob. listy, 3 nová koření, 5 celých pepřů, špetku tymiánu, sůl, vegeta, hladká mouka, mléko, stroužek česneku.
Na másle zpěníme cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu, koření a zalijeme 1/5 l vody. Povaříme 20 minut. Potom vyndáme koření, zahustíme moukou, povaříme 2 - 3 minuty. Pak vše vlejeme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme mléko dle potřeby, dochutíme solí a vegetou a necháme přejít varem.
Příloha: houskové knedlíky.

Květákové karbenátky
1 květák, sůl, drcený kmín, vegetu, cibuli, strouhanku, vajíčka, olej.
Syrový květák postrouháme na hrubém struhadle, přidáme koření, cibuli, 3 lžíce strouhanky, vajíčka dle potřeby, abychom získali kašovitou hmotu (na průměrný květák asi 3 vejce). Vše dobře promícháme a smažíme ve formě lívance zvolna po obou stranách. Dáváme plný důlek.
Příloha: brambory a okurkový salát.
Stejným způsobem můžeme vytvořit karbenátky z pórku a hlávkového zelí.

Květák jako mozeček
1 květák, sůl, špetku pepře, kmín, vegetu, cibulku, vajíčka, máslo, 2 kostky cukru.
Květák pokrájíme na menší kousky, které povaříme do měka se solí, pepřem kmínem a cukrem. Potom zpěníme na másle cibuli, opět pepř, drcený kmín, přidáme pomačkaný květák, promícháme, vmícháme vajíčka dle potřeby, dochutíme vegetou a smažíme. 
Příloha: brambory, okurkový salát.

Květák obalovaný
Uvaří se stejným způsobem jako na mozeček, pouze do poloměka. Potom se jednotlivé kousky osolí a obalí jako řízek. Smaží se na oleji.
Příloha stejná.Tisícová
Do 1 litru vody dáme vařit zeleninu, po změknutí vsypeme 1 polévkovou lžíci pšeničné krupice a na mírném ohni povaříme asi 2 minuty. Potom přilijeme do polévky asi 2 lžíce studené vody, aby se přestala vařit. V hrnečku rozkvedláme 1 vajíčko s 1 lžící vody a vlijeme do polévky. Promícháme, přidáme vegetu, sůl popř. masox a uvedeme do varu. Vaříme 1 - 2 minuty, aby vajíčko ztuhlo. Nakonec vsypeme natě a šafrán a už nevaříme.

Vajíčková
Povaříme zeleninu do změknutí asi v 1 litru vody, přidáme zavářku, vegetu, sůl a necháme přejít varem. Nakonec pažitku a šafrán.
Zavářka - v kastrolku si rozpustíme asi 2 dkg másla, vsypeme 2 polévkové lžíce hrubé pšeničné mouky a uděláme světlou jíšku, do které rozlijeme vajíčko a mícháme do ztuhnutí. Potom vsypeme do polévky.

Sojové karbenátky
2 šálky vařených sojových bobů, 1 1/2 šálku strouhanky, 2 vejce, 2 lžíce oleje, sůl, kmín, pepř, 2 stroužky česneku.
Rozemleté boby smícháme s přísadami a dobře propracujeme, Necháme chvíli odpočinout, pak z hmoty uděláme rukou namočenou ve studené vodě malé karbenátky, balíme ve strouhance a na oleji smažíme do červena.
Přílohy: brambory, kyselá okurka.

Dušené boby se zeleninou a bramborami
2 šálky vařených sojových bobů, 1 litr vody, 4 lžíce oleje, 2 lžíce strouhané kořenové zeleniny, cibule, sůl, lžička papriky, 3 brambory, kostka masoxu, lžíce hrubé mouky.
Na oleji zpěníme cibuli a zeleninu, přidáme papriku, mouku a osmahneme. Zalijeme vodou, vložíme brambory, masox, boby a vaříme 30 minut. Dochutíme solí a vegetou. Před podáním přidáme 2 lžíce másla.

Sojové řízky
4 šálky vařených sojových bobů, 1 bílek, 2 lžíce hladké pšeničné mouky, pepř, sůl, česnek, vejce, mouka a strouhanka na obalení.
Jemně semleté boby zpracujeme s bílkem, solí, pepřem a moukou v tuhou hmotu (mouku přidáváme dle potřeby). Rozdělíme na 6 řízků, které po jedné straně potřeme česnekem a necháme odležet nejméně 2 hodiny. Potom obalíme jako řízek a smažíme do červena. Podáváme se saláty, mohou být i brambory (dobré i studené).

Sojové závitky s vejci
2 šálky vařených sojových bobů, 2 šálky vařených vychladlých brambor, vejce, 1/2 šálku hrubé mouky, 4 míchaná vajíčka, sůl, pepř, 4 lžíce oleje. Boby s bramborami umeleme, přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme 6 - 8 placek, potřeme olejem, opepříme, na každou dáme hromádku míchaných vajíček, osolíme, zavineme, naskládáme do pekáčku a pečeme do červena. 
Příloha: brambory nebo jen salát.

Krokety ze sojových granulí
200 g brambor, 1 - 2 lžíce oleje, 50 g sojových granulí, 1 polévkovou lžíci sojové mouky, 2 lžíce pšeničné mouky, 50 g tvrdého sýra, vegeta, sůl, mleté černé koření, petržel. nať, 1 vejce, strouhanka.
Vařené brambory rozmačkáme, přidáme olej, namočené scezené granule, vegetu, sůl, ostatní přísady. Vše dobře propracujeme, uděláme karbenátky, které zabalíme v sojové mouce smíchané s pšeničnou, vajíčku a strouhance. Smažíme na oleji, teplé posypeme strouhaným sýrem. 
Podáváme se zeleninou dušenou i syrovou dle chuti.

Obalovaný celer
1 větší celer, vegeta, vajíčko, mouka, strouhanka.
Celer okrájíme, rozkrojíme na polovici a vaříme 10 - 15 minut do poloměka. Po zchladnutí rozkrojíme asi na 0,5 cm tenké plátky, které posypeme vegetou a obalíme jako řízek. Smažíme na oleji. 
Příloha: brambor, tatarská omáčka.

Dušená zelenina
4 větší mrkve, 3 petržele, 1/2 celeru, cibule, kmín, vegeta, pepř, olej nebo máslo, 3 vajíčka.
Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky pokrájenou zeleninu, koření, zalijeme trochou vody a dusíme do měka, aby se voda vypařila. Přidáme vajíčka, dochutíme vegetou a chvíli smažíme.
Příloha: brambory, zel. saláty.



Vegetariánská svíčková
2 dkg másla, 1 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 2 bob. listy, 3 nová koření, 5 celých pepřů, špetku tymiánu, sůl, vegeta, hladká mouka, mléko, stroužek česneku.
Na másle zpěníme cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu, koření a zalijeme 1/5 l vody. Povaříme 20 minut. Potom vyndáme koření, zahustíme moukou, povaříme 2 - 3 minuty. Pak vše vlejeme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme mléko dle potřeby, dochutíme solí a vegetou a necháme přejít varem.
Příloha: houskové knedlíky.

Květákové karbenátky
1 květák, sůl, drcený kmín, vegetu, cibuli, strouhanku, vajíčka, olej.
Syrový květák postrouháme na hrubém struhadle, přidáme koření, cibuli, 3 lžíce strouhanky, vajíčka dle potřeby, abychom získali kašovitou hmotu (na průměrný květák asi 3 vejce). Vše dobře promícháme a smažíme ve formě lívance zvolna po obou stranách. Dáváme plný důlek.
Příloha: brambory a okurkový salát.
Stejným způsobem můžeme vytvořit karbenátky z pórku a hlávkového zelí.

Květák jako mozeček
1 květák, sůl, špetku pepře, kmín, vegetu, cibulku, vajíčka, máslo, 2 kostky cukru.
Květák pokrájíme na menší kousky, které povaříme do měka se solí, pepřem kmínem a cukrem. Potom zpěníme na másle cibuli, opět pepř, drcený kmín, přidáme pomačkaný květák, promícháme, vmícháme vajíčka dle potřeby, dochutíme vegetou a smažíme. 
Příloha: brambory, okurkový salát.

Květák obalovaný
Uvaří se stejným způsobem jako na mozeček, pouze do poloměka. Potom se jednotlivé kousky osolí a obalí jako řízek. Smaží se na oleji.
Příloha stejná.

Smažená cukyně
1/4 kg cukyně, cibule, 3 větší stroužky utřeného česneku, 1/2 lžíce krájeného kopru, 1 lžíce zelené petrželky, 2 sladké papriky, 1 lžíce hl. mouky, šálek smetany, 3 - 4 rajčata, sůl, cukr, ocet (citrón), máslo.
Na másle (asi 3 dkg) zapěníme cibuli, přidáme česnek, petržel, kopr, nakrájenou papriku, podusíme několik minut. Potom vsypeme mouku, zasmahneme, vsypeme na hrubém struhadle postrouhanou cukyni. Promícháme, zalijeme smetanou. Po chvilce přidáme na čtvrtky pokrájená rajčata a dusíme do mírného zhoustnutí, aby se vytvořila ne příliš hustá kaše. Dochutíme solí, cukrem, octem. Chuť má být pikantní.
Příloha: brambory.

Fazole se smetanou
Cibule, máslo, 1/2 kg fazolí, hladká mouka, smetana, sůl, muškátový květ.
Na másle zpěníme cibuli, přidáme fazole a dusíme do měka. Potom do smetany rozmícháme 2 lžičky hl. mouky a zahustíme. Přidáme muškátový květ, sůl.
Příloha: brambory.

Fazole
1/4 kg fazolových lusků, sůl, máslo, vajíčka.
Fazolové lusky zbavíme okrajů, opereme, pokrájíme asi na 15 - 20 mm dlouhé kousky a povaříme 4 - 5 minut ve slané vodě. Omastíme celým kouskem másla.
Příloha: brambory a vajíčka smažená jako oka.

Čočka na kyselo
1 hrneček čočky, cibule, sůl, špetka pepře, několik kapek citrónu příp. vegetu.
Přebranou čočku vaříme s přísadami dle potřeby do měka, až se voda vypaří. Potom dosolíme, přidáme citrón. 
Příloha: vajíčka jako oko, kys. okurek a různé kyselé saláty.

Hrách
1 hrneček hrachu, sůl, pepř, 3 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku majoránky.
Předem přichystaný hrách přelijeme vodou, dle potřeby přidáme koření a vaříme do změknutí. Můžeme pomixovat nebo pomačkat na kaši. Dochutíme solí, vegetou.
Příloha: kyselé zelí.

Hrachové karbenátky
30 dkg hrachu, 1 lžíce sojové mouky, celozrnná mouka na zahuštění,1 vejce, 2 stroužky česneku, majoránku, strouhanku, olej.
Uvařený hrách pomeleme nebo pomačkáme a smícháme s ostatními přísadami.Vytvoříme malé karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji. 
Příloha: rýže naturál a brambory zároveň + kys. okurka.
Stejným způsobem možno udělat i karbenátky z čočky.

Řízky z ovesných vloček
1 a půl rohlíku, ovesné vločky, 1 lžíci droždí TEBÍ, 1/2 lžičky drceného kmínu, sůl, vajíčko, voda nebo vývar z polévky, olej.
Rohlík postrouháme na hrubém struhadle a přidáme stejný díl vloček. Spaříme horkou vodou nebo vývarem, přidáme přísady a vajíčka dle potřeby (1 - 2) promícháme a lžící přímo na olej děláme malé placičky, které zvolna smažíme po obou stranách. Mohou se smažit pod poklicí.
Příloha: rýže, kečup.

Řízky z mouky
1/2 kg obyčejné hladké mouky (ne extra speciál !!!), petržel, celer, mrkev, cibuli, stroužek česneku, 4 nová koření, 4 pepře, 2 bobkové listy, vegetu, sůl, vajíčko, mouku, strouhanku.
Mouku smícháme s vlažnou vodou a vytváříme ne příliš husté těsto, asi jako na buchty. Přikryjeme poklicí a necháme 2 hod. odpočinout. Potom těsto vypereme pod tekoucí vlažnou vodou - ne moc teplou! Pere se tak dlouho, až je voda čistá a zůstane nám vláknina, to je asi 1/2 původní hmotnosti. Vyprané těsto osušíme, nakrájíme z něho malé kousky, rozklepeme paličkou na řízky, které hned vkládáme do předem připraveného vařícího se nálevu. Vaříme na mírném ohni asi 7 minut. Uvařené řízky se usuší, posypou se vegetou, obalí v mouce, vajíčku a strouhance a zvolna smaží na oleji po obou stranách.
Příloha: rýže, 1 kys. okurka. 
Lepší je řízky uvařit alespoň 1/2 dne předem, aby nasákly nálevem. Pokud se všechny nezkonzumují, vydrží v nálevu bez zeleniny 3 - 4 dny na chladném místě.
Nálev: 2 litry vody, 1 mrkev (větší), 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, nové koření, pepř, česnek, bobkový list, vaří se asi 1/2 hodiny.

Škubánky s bramborami
4 - 6 brambor, 1/4 kg hladké mouky, sůl, kmín, olej, 2 větší cibule, špetku kypříku.
Brambory pokrájíme na malé kousky a dáme vařit s kmínem do většího množství vody. Když jsou do poloměka uvařené, přidáme malé noky, které vykrajujeme lžící a dovaříme zároveň. Pozor - nerozvařit brambory. Scedíme, osolíme a smícháme s osmaženou cibulí. 
Příloha: kys. okurka.
Noky: Hladkou mouku smícháme se špetkou soli, kypříku a vody v ne příliš husté těsto.

Nastavená kaše
6 brambor, šálek na kávu krupek, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, lžičku majoránky, posmaženou cibuli.
Pokrájíme brambory a vaříme s ostatními přísadami do měka. Vody nedáváme moc, aby se nakonec vyvařila a utvoří se kaše. Dosolíme, hotovou polijeme cibulkou, přidáme okurku nebo zelí.
Lepší je uvařit 1/2 dne předem. Dobrá je i studená na druhý den.

Zelňačka
1 litr vody, 2 hrstky kys. zelí, sůl, 2 lžíce hl. mouky, mléko, vajíčko, kmín, brambory.
Do slané vody dáme vařit zelí a kmín. Po změknutí zahustíme moukou rozmíchanou v mléce a krátce povaříme. Dochutíme solí, vegetou, masoxem, citrónem, dle chuti. Může se přimíchat vajíčko nebo přidat uvařené. 
Příloha: brambory vařené ve slupce (oloupané).

Koprová omáčka
1 litr vody, 1 lžíce kopru, 5 brambor, pár kapek citrónu, hl. mouku na zahuštění, šálek mléka, vajíčko, sůl. 
Do slané vody dáme vařit brambory, kopr. Po změknutí zahustíme moukou a mlékem. Dochutíme solí a citrónem. Do hotové přidáme na 1/4 pokrájená vejce.


Nádivka
5 - 6 rohlíků (housek, veka), 2 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, vajíčka.
Rohlíky namočíme do vody, vyždímáme a rozdrobíme. Přidáme ostatní přísady a vajíčka dle potřeby. Promícháme a hmotu vložíme do vymaštěného pekáče. Pečeme do růžova.
Příloha: kyselá okurka.
Může se zapéct i uzeniny - není vhodné!!

fBramborák
6 - 8 větších brambor, 1 cibule, pepř, sůl, majoránku, 3 - 4 stroužky utřeného česneku, vajíčko, 3 lžíce hl. mouky, trochu mléka.
Brambory postrouháme na jemném struhadle nebo pomixujeme, necháme chvíli odležet a scedíme škrob. Potom přidáme ostatní přísady a důkladně promícháme. Lžící děláme na oleji placičky silné asi 0,5 cm a smažíme zvolna po obou stranách. Oleje dáváme jen malou vrstvu. Hotové necháme chvíli přikryté poklicí, aby změkly. Mohou se konzumovat samotné nebo s kyselým zelím.

Houbová omáčka
1/2 litru vody, 2 hrsti hub, mouku na zahuštění, smetanu,sůl, vegetu, cibuli, máslo.
Do vody zavaříme mouku rozkvedlanou ve smetaně. Přidáme houby, které jsme podusili na cibuli a másle (asi 10 min.) a krátce povaříme. Zalijeme zbytkem smetany, dochutíme vegetou a solí. 
Příloha: houskové knedlíky.

Pečené rybí filé
1/2 kg filé, sůl, kmín (drcený), oregano, osminku másla.
Filé rozdělíme na porce, osolíme, okořeníme, pokrájíme máslo a pečeme pod poklicí zvolna asi 40 min. 
Příloha: brambory a okurka.


Rybí filé smažené
1/2 filé, sůl, mouku, vajíčko, strouhanku, olej.
Filé pokrájíme asi na 1 cm silné plátky, osolíme, obalíme jako řízek a zvolna smažíme na oleji. 
Příloha: bramborová kaše.
Bramborová kaše: 5 - 6 větších brambor okrájíme a pokrájíme na malé kousky, které vaříme s kmínem ve vodě asi 20 min. Po změknutí scedíme, osolíme, přidáme plátek másla, šálek mléka a rozmixujeme.

Flíčky se zelím
Flíčky z 1 vajíčka, 25 dkg hlávkového zelí, 2 lžíce oleje, 1 lžíce strouhaného křenu, 1 cibule, sůl, hr. mouku.
Z mouky a vajíčka vyválíme tenkou placku a pokrájíme na malé kostičky = flíčky, které vaříme ve slané vodě asi 5 min. Scedíme a omastíme. 
Nakrájenou cibuli jemně osmahneme, přidáme nakrájené zelí a podusíme. Hotové smícháme s flíčky, křenem a osolíme.

Nudle
Těsto jako na flíčky, pouze se nakrájí na tenké proužky. Uvařené se omastí a solí, mohou se ještě posmažit s vejci. 
Příloha: hlávkový salát, okurkový nebo kyselé přílohy.
Samotné se hodí i jako příloha k masu.
Mohou se dělat i na sladko. Omastí se máslem a posypou mletým mákem smíchaným s cukrem, nebo tvarohem.

Houbový kuba
10 dkg trhaných krupek, 1 dkg suchých nebo 3 dkg čerstvých hub, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl.
Krupky důkladně propláchneme. Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme krupky, osmahneme, osolíme, polijeme vodou a na mírném ohni dusíme do měka. Přidáme posekané houby, koření, důkladně promícháme, vyklopíme do vymaštěného pekáče a zapečeme v troubě.
Příloha: kyselé zelí.



Pohanka s houbami
20 dkg pohanky, 15 dkg čerstvých nebo 2,5 dkg sušených hub, 1 cibule, 3 stroužky česneku, rajčata, petrželová nať, vegeta.
Do vroucí vody smícháme předem 3 x spařenou pohanku, odstavíme na 30 min., zabalíme hrnek do deky. Na cibuli podusíme houby, smícháme s pohankou a přísadami a ještě chvíli podusíme. Zdobíme rajčaty a petrželovou natí.

Pšeničné karbenátky
1/2 kg pšenice, 20 dkg krup, 15 dkg Hery, 4 větší cibule, 3 stroužky česneku, 4 vejce, sůl, majoránku, 10 dkg sýra, strouhanku nebo ovesné vločky.
Přes noc namočenou pšenici uvaříme ve slané vodě, smícháme s kroupami a spolu s cibulí a česnekem umeleme na masovém mlýnku. Do směsi přidáme koření, vejce, nastrouhaný sýr a Heru. Smícháme, tvoříme karbenátky, které obalujeme ve strouhance a zvolna smažíme. Těsto nesmí být tuhé, aby karbenátky nebyly tuhé a suché. Místo krup lze také použít čočku nebo pohanku. Zeleninová obloha.

Pohankové rizoto
2 díly krup, 1 díl pohanky, cibule, olej, sušené houby, vegeta.
Kroupy a pohanku uvaříme jednotlivě. Na cibuli předem posmažíme několik minut sušené houby, přidají se kroupy, pohanka, dochutí se vegetou (nebo Kari nebo dosolí). Kyselá příloha.

Jáhly s houbami
10 dkg jáhel, 25 dkg sušených hub, 2 cibule, drcený kmín, sůl, sterilovaný hrášek, petrželová nať, rajčata, olej.
3 x spařené jáhly uvaříme ve slané vodě. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme do měka podušené houby. Vmícháme jáhly, hrášek, koření a ještě chvíli dusíme. Dochutíme dle chuti. Podáváme s rajčaty a petržel. natí.

Papriky plněné sojou
40 dkg. vařených soj. bobů, 4 - 5 stroužků česneku, vegetu, 10 dkg vařené pšenice, 4 lžíce oleje, kmín, majoránku, petržel. nať. 
Boby s pšenicí umeleme zároveň, smícháme s přísadami a směsí plníme očištěné papriky (zbavené jader), které pečeme v troubě do změknutí. Podáváme zdobené rajčaty.
Příloha: pohanka, rýže.

Zelí plněné pohankou
20 dkg. pohanky, 1 menší hlávkové zelí, 1 vejce, 7 dkg oleje, pepř, sůl, 1 větší cibule, 15 dkg papriky, 20 dkg rajčat, cukr, citr. šťáva.
Ze zelí odstraníme zvadlé listy, vyřízneme košťál a celou hlávku vložíme do vařící se osolené vody. Povaříme, aby změkla. Necháme okapat a vychládlou rozebereme na listy. Silnější žebra rozklepeme paličkou. Listy pokládáme nádivkou. Horní a dolní okraj přehneme a list svineme. Závitky naklademe do kastrolu, proložíme nakrájenou cibulí, paprikou, dílky rajčat, ochutíme citrónovou šťávou, solí, cukrem, pepřem. Dusíme zvolna pod poklicí.
Nádivka: Pohanku uvaříme ve slané vodě, necháme vychladnout, přidáme vejce, tuk, pepř, sůl, dobře promícháme.

Pšeničná bílkovina
5 lžic pšeničné bílkoviny, 4 - 5 lžic oleje, 2 lžíce hrubé mouky, 1 lžičku papriky, 1 cibuli, sůl, vegetu popř. gulášové koření.
Bílkovinu rozmícháme v misce s vodou a necháme asi 5 min. stát. Potom scedíme přes plátno a vymačkáme vodu, aby nám vznikla hmota, ze které lžící vykrajujeme malé kousky a vkládáme do předem připravené vařící se omáčky. Vaříme 5 - 7 minut.
Příloha: chléb.
Omáčka: na oleji zpěníme cibuli, přidáme papriku, mouku, osmahneme, zalijeme vodou, dochutíme a chvíli povaříme.

Sojové granule - vita soja
Šálek sojových granulí, 3 lžíce sojové omáčky, pepř, špetku zázvoru, lžičku solamylu, 3 - 4 sladké papriky, sůl, olej, vegetu, lžičku směsi čínského nebo kari koření, rajčata.
Sojové granule namočíme asi na 2 hodiny do vody, potom vymačkáme, pokapeme soj. omáčkou, posypeme pepřem, zázvorem a solamylem a necháme půl hodiny odležet. Potom podlijeme trochou vody a 20 min. dusíme. Přidáme zvlášť zprudka na oleji podušené, pokrájené papriky, dochutíme a ještě chvíli dusíme. Podléváme mírně, aby vznikla pouze šťáva.
Příloha: rýže, rajčata.

Francouzské brambory
4 - 6 větších brambor, 1 větší cibule, pepř, sůl, 4 vajíčka, 2 - 3 sladké papriky, hrneček zeleného hrášku, 1 mrkev, osminku másla.
Syrové brambory okrájíme a nakrájíme na tenké plátky, přidáme pokrájené přísady, osolíme, opepříme, důkladně promícháme, zalijeme rozkvedlanými vejci a posázíme plátky pokrájeného másla. Pečeme přikryté asi 60 min.
Příloha: okurka, kys. saláty.

Bramborový guláš
5 brambor, 1 cibule, 2 nožky párkového (nebo jiný salám), trochu oleje, pol. lžíce hladké mouky, masox, pepř, kmín, majoránku, červenou papriku.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené párky, trochu osmažíme, přidáme pepř, kmín, majoránku, červenou papriku a zalijeme vodou. Přidáme 1 kostku masoxu, na kostičky nakrájené brambory a vaříme do měka. Zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě.

 

Staré vegetariánské recepty